Феномен їжі в умовах війни (за романом Дж. Раян «Кухонний фронт»)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6726/2025-1-141-151

Ключові слова:

феномен, їжа, функції, війна, естетика, фронт

Анотація

У статті йдеться про особливі функції їжі. Авторка статті дослідила специфіку художньої інтерпретації їжі в романі Дж. Раян «Кухонний фронт». Помічено, що їжа під час Другої світової війни стала визначальним маркером людських стосунків, чеснот та вад. У центрі уваги авторки життя британців 1942 року. У романі презентовано практики приготування їжі італійської, англійської та американської кухні. Відзначимо, що їжа в романі виконує такі функції: об’єднувальну, пізнавальну, характеротворчу, естетичну. Феномен їжі в умовах війни полягає в тому, що вона дуже добре розкриває важливі риси людського характеру: стриманість, виваженість, а також формує харчову культуру індивіда.

Заощадливість, винахідливість – це одні із визначальних рис головних героїнь роману, які під час війни об’днала любов до приготування їжі. Помічено, що кулінарний рецепт, як складовий елемент сюжету роману, виконує важливі компонувальні функції в розвитку подій. Дж. Раян максимально використала властивості кулiнарного рецепту – вплив та дiя на сенсорну сферу реципієнта. Активiзацiю модусiв забезпечує, перш за все, лексичний рiвень тексту, а домiнуючими є категорiї предмету та його значення. У якостi визначних виокремлюються смакова та вiзуальна модальностi.

Письменниця художньо осмислила та описала усі кулінарні операції, до яких вдавалися головні героїні роману аби приготувати поживну, а головне, з доступних під час війни інгредієнтів, страву.

Текст роману слугує потужним джерелом пізнання Чужого шляхом приготування страв, смакування та їх подачі, адже процес приготування страв різних народів світу розкриває усі тонкощі та специфіку смакових уподобань представників різних культур. У такий спосіб їжа виконує культурологічну функцію.

З’ясовано, що художньо презентуючи різноманітні кулінарні рецепти та практики приготування страв в умовах війни, Дж. Раян створила галерею жіночих психотипів. Долі та характери жінок роману унікальні, неповторні, складні, але всіх їх об’єднує любов до гастрономії. Письменниці вдалося розкрити кращі риси характерів головних героїнь роману, яких об’єднало випробування війною.

Біографія автора

Світлана Ковпік, Криворізький державний педагогічний університет

доктор філологічних наук, професор. Криворізький державний педагогічний університет, кафедра української та зарубіжної літератур, професор

Посилання

Kovalchuk, Zoriana 2019. Psykholohichni aspekty porushennia kharchovoi povedinky u zhinok [Psychological aspects of eating disorders in women]. Insait: psykholohichni vymiry suspilstva 2: s. 91–99. (In Ukrainian)

Kovpik, Svitlana 2021. Poetyka hustatyviv komparatyvnyi aspekt: monohrafiia [Poetics of Gustatives in a Comparative Aspect: Monograph]. Kryvyi Rih: KDPU. (In Ukrainian)

Ryan, Jennifer 2024. Kukhonnyi front [The Kitchen Front]. Kyiv: Knyholav. (In Ukrainian)

Downloads

Опубліковано

2025-05-26

Номер

Розділ

Дослідження