Угорська мова як фактор збереження національної ідентичності в Трансільванії в наші дні у порівнянні з російською ідентичностю в Молдові

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6726/2022-1-106-118

Ключові слова:

мова, етнічність, ідентичність, збереження, Трансільванія, Республіка Молдова

Анотація

Мова є одним з основних факторів формування народу та збереження культури. Поряд з іншими факторами, мова є, мабуть, найважливішим чинником створення національної ідентичності – він формує особистість, визначає менталітет, світогляд, поведінку, спосіб життя, систему цінностей та національний характер. Зв'язок між мовою та ідентичністю відіграв важливу роль у національному відродженні в XIX столітті в Європі і є надзвичайно актуальним і в наші дні. Цей факт можна пояснити посиленням міграції, політичними процесами та освоєнням другої мови. Особливо це дійсно для країн, які пройшли через територіальні зміни і в яких є природна двомовність. У таких країнах національні або мовні меншини стикаються з зростаючою необхідністю вивчати і використовувати дві або навіть більше мов і зберігати власну мову і, таким чином, культурну та національну ідентичність. Прикладами таких територій можуть бути Закарпаття, Воєводина та Трансільванія. Остання з великим відсотком угорського населення була частиною Румунії у міжвоєнний період та після 1947 роцi внаслідок Трианонського та Паризького мирних договорів. Іншим прикладом є багатонаціональна Республіка Молдова, яка отримала незалежність від Радянського Союзу 1991 роцi. Нині дедалі більше людей у Трансільванії та Республіці Молдова стверджують, що вони двомовні. В результаті це призводить до того, що вони ідентифікують себе більш ніж з однією етнічною групою. Що це може означати і як це вплине на культурну різноманітність у цих регіонах? У цьому дослідженні ми представимо коротку теорію на цю тему, а також історичну довідку та результати соціолінгвістичних опитувань, проведених у Трансільванії та Республіці Молдова у лютому-вересні 2021 року. Мета нашого дослідження – вивчити, як використання рідної мови може стати ключовим фактором національної ідентичності та які можливості її збереження у багатомовному середовищі у Трансільванії та Республіці Молдова. Для досягнення поставленої мети ми порівняємо результати анкетування з соціолінгвістичними теоріями про мову та ідентичність. Надалі дослідження буде продовжено, у вищезазначених регіонах буде проведено інтерв'ю на тему ставлення до мови. Результати буде включено до більшого соціолінгвістичного дослідження "Російська мова в Молдові в порівнянні з угорською мовою в Трансільванії", де буде дано докладніший опис мовної ситуації в Трансільванії та Молдові.

Біографія автора

Ана Васильєв, Університет ім. Лоранда Етвеша

Аспірант, Університет ім. Лоранда Етвеша

Посилання

Abakumova-Zabunova N.V. 2005. Russkoe naselenie gorodov Bessarabii XIX v. [Russian population of the cities of Bessarabia in the 19th century]. Kishinev: Business-Elita. (In Russian.)

Mlechko T. P. 2013. Russkaja jazykovaja lichnost' blizhnego zarubezh'ja [Russian linguistic personality of the near abroad]. Kishinjov: Clavjanskij universitet Respubliki Moldova. (In Russian.)

Paladi A. 2018. Gosudarstvennye yazyki i yazyki-posredniki ot Bryusselya do Bel'c [State languages and mediating languages from Brussels to the Baltics]. V: Golosa russkoj filologii iz Budapeshta [Voices of Russian Philology from Budapest]. Budapesht: Universitet im. Loranda Etvesha, s. 183—203

Kiss Tamás 2009. Perspectivă administrativă? O analiză comparativă a discursului demografic maghiar din România [Administrative perspective? A comparative analysis of the Hungarian demographic discourse in Romania.]. Cluj Napoca: Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale. (In Romanian).

URL1: Constituția României [The Romanian Constitution].

http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=371 (In Romanian, Accessed: 2021.10.31).

URL4: Recensământul populaţiei din 1930. Populaţia pe Neamuri. Institutul Central de Statistică [1930 Population Census. Population by Nationalities. Central Statistical Institute]. http://www.anr.gov.ro/docs/statistici/statistici/t1.pdf (In Romanian, Accessed: 2021.10.31).

URL5: Populaţia după etnie la recensămintele din perioada 1930–2002, pe judeţe [Population by ethnicity in the 1930–2002 census, by county.]. Institutul Naţional de Statistică. http://www.anr.gov.ro/docs/statistici/statistici/t1.pdf (In Romanian, Accessed: 2021.10.31)

URL6: Vsesojuznaja perepis' naselenija 1979 goda. Nacional'nyj sostav naselenija po respublikam SSSR [All-Union population census of 1979. The national composition of the population in the republics of the USSR.]

http://www.demoscope.ru/weekly/ssp/sng_nac_79.php (In Russian, Accessed: 2021.10.31)

URL7: Russkie v Moldove: social'no-demograficheskie transformacii. [Russians in Moldova: Socio-demographic transformations.]

http://www.demoscope.ru/weekly/2013/0571/analit04.php (In Russian, Accessed: 2021.10.31)

URL8: Rezultatele Recensământului Populației și al Locuințelor 2014 în Moldova [Results of the 2014 Population and Housing Census in Moldova.]. https://statistica.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=479 (In Romanian, Last accessed: 2021.10.31)

Downloads

Опубліковано

2022-10-27

Номер

Розділ

Дослідження