Лінгвокультурний концепт ВИНО в українській мовній картині світу
DOI:
https://doi.org/10.58423/2786-6726/2024-1-46-62Ключові слова:
лінгвокультурний концепт ВИНО, гастрономічний дискурс, ім’я концепту, паремії, синтагматичні зв’язкиАнотація
Статтю присвячено дослідженню концепту як одного з ключових лінгвістичних понять. Запропоновано огляд різних підходів до визначення поняття "концепт", окреслено його роль у формуванні національної концептосфери.
Зауважено, що зацікавлення науковців лише окремими аспектами вивчення концептосфери "їжа" зумовлює необхідність цілісного дослідження лінгвокультурного концепту ВИНО, вивчення мовних одиниць у синтезі їхньої семантичної і функційної специфіки, виявлення особливостей породження мовного знака, а також потребу в окресленні лінгвосеміотичних і лінгвокультурних параметрів концепту, засвідчених передусім у літературних зразках і пареміях. Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю розширити й суттєво поглибити знання про мовну репрезентацію лінгвокультурного концепту ВИНО, його роль у формуванні моделі української ментальності, що допомагає виявити способи взаємодії вербального та культурного кодів нації.
Мета наукової праці – дослідження лінгвокультурної специфіки концепту ВИНО в українській мовній картині світу. У студії з’ясовано сутність поняття "лінгвокультурний концепт" і "гастрономічний дискурс"; визначено лінгвокультурний зміст українських паремій із концептом ВИНО; проаналізовано синтагматичні зв’язки імені концепту.
Наукова новизна роботи полягає в тому, що в ній досліджено лінгвокультурний концепт ВИНО в українській мовній картині світу. Набуло подальшого розвитку з’ясування особливостей лінгвокультурного концепту та гастрономічного дискурсу, визначено лінгвокультурний зміст паремій із концептом "вино" та схарактеризовано синтагматичні зв’язки імені концепту.
У перспективі передбачено дослідження лінгвокультурної специфіки інших концептів, пов’язаних із гастрономічним дискурсом.
Посилання
, Artyukh, Lidia 1982. Narodne kharchuvannya ukrayintsiv ta rosiyan pivdennoskhidnykh rayoniv Ukrayiny [Folk dishes of Ukrainians and Russians of the southeastern regions of Ukraine]. Kyiv : Naukova dumka (In Ukrainian).
Artyukh, Lidia, 1977. Ukrayins’ka narodna kulinariya [Ukrainian folk cooking]. Kyiv : Naukova dumka (In Ukrainian).
Ganudel, Zuzana, 1981. Linhvistychnyy atlas ukrayins’kykh hovoriv Skhidnoyi Slovachchyny: nazvy strav, posudu i kukhonnoho nachynnya [Linguistic atlas of Ukrainian dialects of Eastern Slovakia: names of dishes, dishes and kitchen utensils]. Pryashiv, t. I (In Ukrainian).
Golubovska, Iryna, 2004. Etnichni osoblyvosti movnykh kartyn svitu [Ethnic features of language pictures of the world]. Kyiv : Logos (In Ukrainian).
Gotsa, Erika, 2001. Nazvy yizhi y kukhonnoho nachynnya v ukrayins’kykh karpats’kykh hovorakh [Names of food and kitchen utensils in Ukrainian Carpathian dialects]: diss Cand. Philol. Sciences: 10.02.01. Uzhhorod (In Ukrainian).
Dzendzelivskyi, Yosyp, 1959. Do pytannya pro madyaryzmy v hovorakh Zakarpats’koyi oblasti (na materialakh Linhvistychnoho atlasu) [On the issue of Magyarisms in the dialects of the Transcarpathian region (based on the materials of the Linguistic Atlas)]. Dopovidi ta povidomlennya UzhDU. Seriya : Filolohiya. No. 2. Uzhgorod,
p. 61–64 (In Ukrainian).
Oskyrko Oleksii, 2018. Nazvy yizhi ta napoiv u skhidnopodilskykh hovirkakh [The names
of food and drinks in the East Podolian dialects] : dys kand. filol. nauk. Uman (In Ukrainian).
Kormochi, Zoltan – Sass, Enikő, 2022. Vyno i bohrach, abo prysutnist’ mov u linhvistychnomu landshafti zakarpats’kykh hastrofestyvaliv [Wine and bograch, or the appearance of languages in the linguistic landscape of Transcarpathian gastronomic festivals]. Movoznavchyy Visnyk, 33, p. 69-84 (In Ukrainian).
Selivanova, Elena, 2000. Kohnytyvnaia onomasyolohiia : monohrafiia [Cognitive onomasiology: monograph]. Kyiv : Fytosotsyotsentr (In Russian).
Selivanova, Olena, 2011. Linhvistychna entsyklopediya [Linguistic encyclopedia]. Poltava : Dovkillya–K (In Ukrainian).
Grinchenko Borys (Ed.), 1958. Slovar’ ukrayins’koyi movy [Dictionary of the Ukrainian language] : u 4-kh tomakh. Kyiv : Publication of the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, t. 1 (In Ukrainian).
Slovnyk ukrayins’koyi movy, 2010 [Dictionary of the Ukrainian language] : u 20 tomakh. https://1677.slovaronline.com (In Ukrainian).
Vinnyk Vasyl (Ed.), 2003. Frazeolohichnyy slovnyk ukrayins’koyi movy, [Phraseological dictionary of the Ukrainian language]. Kyiv : Naukova Dumka (In Ukrainian).
Shytyk, Liudmyla – Yuldashewa, Liudmyla, 2021. Reprezentanty linhvokulturnoho polia KAVA v ukrainskii movi [Representatives of the linguistic and cultural field of COFFEE in the Ukrainian language]. Zaporizki filolohichni chytannia : materialy Vseukrainskoi naukovoi konferentsii (11–12 lystopada 2021 roku). Lviv–Torun : Liha–Pres, s. 148–150. http://catalog.liha-pres.eu/index.php/liha- pres/catalog/book/164 (In Ukrainian).
Shytyk, Liudmyla – Yuldashewa, Liudmyla, 2023. Struktura i motywacja autorskich nazw potraw w powieści Marii Matios "Kulinarne figle" [Structure and motivation of author’s names of dishes in the novel Marii Matios "Kulinarne figle"]. Studia Ukrainica Posnaniensia, vol. 11, c. 1, pp. 97-107 (In Ukrainian).
Yatsenko, Serhii, 2008. Apelyatyvy na poznachennya produktiv kharchuvannya, strav ta napoyiv u roli vlasnykh imen u Kozats’komu Reyestri 1642 roku [Appellations for designation of food products, dishes and drinks as proper names in the Cossack Register of 1642]. Visnyk Zhytomyrs’koho derzhavnoho universytetu imeni Ivana Franka. Zhytomyr, v. 41, pр. 218–221 (In Ukrainian).
Yatsenko, Serhii, 2006. Tradytsiyna narodna yizha yak predmet etnohrafichnoho doslidzhennya [Traditional folk food as a subject of ethnographic research]. http://studentam.net.ua/content/view/7184/97/ (In Ukrainian).
Humboldt, Wilhelm von, 1836. Über die Verschiedenheit des menschielchen Sprachbaues und ihren Einfluss auf die geistige Entwickelung des Menschengeschlechts [About the differences in human language structure and their influence on the intellectual development of the human race]. Berlin : Dümmler XI. https://www.digitale-sammlungen.de/de/view/bsb10904366 (In German).
Lévi-Strauss, Claude, 1975. The Raw and the Cooked. New York : Harper & Row Publishers (In English).
Wierzbicka, Anna, 1992. Semantics, Culture and cognition: Universal human concepts in culture-specific configurations. Oxford & New York : Oxford University Press (In English).
Downloads
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
© 2025 Автор(и). Ця робота опублікована у відкритому доступі та поширена на умовах Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
Автори зберігають авторські права та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), що дозволяє іншим поширювати матеріал за умови належного посилання на автор(ів) та первинну публікацію в цьому журналі.











