Лінгвокультурний концепт ВИНО в українській мовній картині світу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6726/2024-1-46-62

Ключові слова:

лінгвокультурний концепт ВИНО, гастрономічний дискурс, ім’я концепту, паремії, синтагматичні зв’язки

Анотація

Статтю присвячено дослідженню концепту як одного з ключових лінгвістичних понять. Запропоновано огляд різних підходів до визначення поняття "концепт", окреслено його роль у формуванні національної концептосфери.

Зауважено, що зацікавлення науковців лише окремими аспектами вивчення концептосфери "їжа" зумовлює необхідність цілісного дослідження лінгвокультурного концепту ВИНО, вивчення мовних одиниць у синтезі їхньої семантичної і функційної специфіки, виявлення особливостей породження мовного знака, а також потребу в окресленні лінгвосеміотичних і лінгвокультурних параметрів концепту, засвідчених передусім у літературних зразках і пареміях. Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю розширити й суттєво поглибити знання про мовну репрезентацію лінгвокультурного концепту ВИНО, його роль у формуванні моделі української ментальності, що допомагає виявити способи взаємодії вербального та культурного кодів нації.

Мета наукової праці – дослідження лінгвокультурної специфіки концепту ВИНО в українській мовній картині світу. У студії з’ясовано сутність поняття "лінгвокультурний концепт" і "гастрономічний дискурс"; визначено лінгвокультурний зміст українських паремій із концептом ВИНО; проаналізовано синтагматичні зв’язки імені концепту.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що в ній досліджено лінгвокультурний концепт ВИНО в українській мовній картині світу. Набуло подальшого розвитку з’ясування особливостей лінгвокультурного концепту та гастрономічного дискурсу, визначено лінгвокультурний зміст паремій із концептом "вино" та схарактеризовано синтагматичні зв’язки імені концепту.

У перспективі передбачено дослідження лінгвокультурної специфіки інших концептів, пов’язаних із гастрономічним дискурсом.

Біографії авторів

Людмила Шитик, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Людмила Юлдашева, Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського

кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської та романо-германської філології Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського

Посилання

, Artyukh, Lidia 1982. Narodne kharchuvannya ukrayintsiv ta rosiyan pivdennoskhidnykh rayoniv Ukrayiny [Folk dishes of Ukrainians and Russians of the southeastern regions of Ukraine]. Kyiv : Naukova dumka (In Ukrainian).

Artyukh, Lidia, 1977. Ukrayins’ka narodna kulinariya [Ukrainian folk cooking]. Kyiv : Naukova dumka (In Ukrainian).

Ganudel, Zuzana, 1981. Linhvistychnyy atlas ukrayins’kykh hovoriv Skhidnoyi Slovachchyny: nazvy strav, posudu i kukhonnoho nachynnya [Linguistic atlas of Ukrainian dialects of Eastern Slovakia: names of dishes, dishes and kitchen utensils]. Pryashiv, t. I (In Ukrainian).

Golubovska, Iryna, 2004. Etnichni osoblyvosti movnykh kartyn svitu [Ethnic features of language pictures of the world]. Kyiv : Logos (In Ukrainian).

Gotsa, Erika, 2001. Nazvy yizhi y kukhonnoho nachynnya v ukrayins’kykh karpats’kykh hovorakh [Names of food and kitchen utensils in Ukrainian Carpathian dialects]: diss Cand. Philol. Sciences: 10.02.01. Uzhhorod (In Ukrainian).

Dzendzelivskyi, Yosyp, 1959. Do pytannya pro madyaryzmy v hovorakh Zakarpats’koyi oblasti (na materialakh Linhvistychnoho atlasu) [On the issue of Magyarisms in the dialects of the Transcarpathian region (based on the materials of the Linguistic Atlas)]. Dopovidi ta povidomlennya UzhDU. Seriya : Filolohiya. No. 2. Uzhgorod,

p. 61–64 (In Ukrainian).

Oskyrko Oleksii, 2018. Nazvy yizhi ta napoiv u skhidnopodilskykh hovirkakh [The names

of food and drinks in the East Podolian dialects] : dys kand. filol. nauk. Uman (In Ukrainian).

Kormochi, Zoltan – Sass, Enikő, 2022. Vyno i bohrach, abo prysutnist’ mov u linhvistychnomu landshafti zakarpats’kykh hastrofestyvaliv [Wine and bograch, or the appearance of languages in the linguistic landscape of Transcarpathian gastronomic festivals]. Movoznavchyy Visnyk, 33, p. 69-84 (In Ukrainian).

Selivanova, Elena, 2000. Kohnytyvnaia onomasyolohiia : monohrafiia [Cognitive onomasiology: monograph]. Kyiv : Fytosotsyotsentr (In Russian).

Selivanova, Olena, 2011. Linhvistychna entsyklopediya [Linguistic encyclopedia]. Poltava : Dovkillya–K (In Ukrainian).

Grinchenko Borys (Ed.), 1958. Slovar’ ukrayins’koyi movy [Dictionary of the Ukrainian language] : u 4-kh tomakh. Kyiv : Publication of the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, t. 1 (In Ukrainian).

Slovnyk ukrayins’koyi movy, 2010 [Dictionary of the Ukrainian language] : u 20 tomakh. https://1677.slovaronline.com (In Ukrainian).

Vinnyk Vasyl (Ed.), 2003. Frazeolohichnyy slovnyk ukrayins’koyi movy, [Phraseological dictionary of the Ukrainian language]. Kyiv : Naukova Dumka (In Ukrainian).

Shytyk, Liudmyla – Yuldashewa, Liudmyla, 2021. Reprezentanty linhvokulturnoho polia KAVA v ukrainskii movi [Representatives of the linguistic and cultural field of COFFEE in the Ukrainian language]. Zaporizki filolohichni chytannia : materialy Vseukrainskoi naukovoi konferentsii (11–12 lystopada 2021 roku). Lviv–Torun : Liha–Pres, s. 148–150. http://catalog.liha-pres.eu/index.php/liha- pres/catalog/book/164 (In Ukrainian).

Shytyk, Liudmyla – Yuldashewa, Liudmyla, 2023. Struktura i motywacja autorskich nazw potraw w powieści Marii Matios "Kulinarne figle" [Structure and motivation of author’s names of dishes in the novel Marii Matios "Kulinarne figle"]. Studia Ukrainica Posnaniensia, vol. 11, c. 1, pp. 97-107 (In Ukrainian).

Yatsenko, Serhii, 2008. Apelyatyvy na poznachennya produktiv kharchuvannya, strav ta napoyiv u roli vlasnykh imen u Kozats’komu Reyestri 1642 roku [Appellations for designation of food products, dishes and drinks as proper names in the Cossack Register of 1642]. Visnyk Zhytomyrs’koho derzhavnoho universytetu imeni Ivana Franka. Zhytomyr, v. 41, pр. 218–221 (In Ukrainian).

Yatsenko, Serhii, 2006. Tradytsiyna narodna yizha yak predmet etnohrafichnoho doslidzhennya [Traditional folk food as a subject of ethnographic research]. http://studentam.net.ua/content/view/7184/97/ (In Ukrainian).

Humboldt, Wilhelm von, 1836. Über die Verschiedenheit des menschielchen Sprachbaues und ihren Einfluss auf die geistige Entwickelung des Menschengeschlechts [About the differences in human language structure and their influence on the intellectual development of the human race]. Berlin : Dümmler XI. https://www.digitale-sammlungen.de/de/view/bsb10904366 (In German).

Lévi-Strauss, Claude, 1975. The Raw and the Cooked. New York : Harper & Row Publishers (In English).

Wierzbicka, Anna, 1992. Semantics, Culture and cognition: Universal human concepts in culture-specific configurations. Oxford & New York : Oxford University Press (In English).

Downloads

Опубліковано

2024-06-19

Номер

Розділ

Дослідження